WK stadions

Johannesburg: Soccer City Stadium (capaciteit : 94.700)

De openingswedstrijd en finale vinden plaats in het Soccer City stadium. Het stadion ligt tussen Soweto en Johannesburg en kende reeds de finale van de Africa Cup in 1996. Voor het WK ondergaat Soccer City een enorme uitbreiding. Er zullen vier kwalificatie-wedstrijden, een 2e ronde en kwart-finale in het Soccer City stadium gespeeld worden. Bij het stadion zetelen de ZA voetbalbond, het lokale organisatie comité en de FIFA.

Johannesburg: Ellis Park (capaciteit : 60.000)

Het in 1928 gebouwde en in 1982 verbouwde Ellis Park is een begrip in Zuid-Afrika. In 1995 werd Zuid-Afrika in dit stadion wereldkampioen rugby. Het stadion is de thuisbasis van de Orlando Pirates. Ellis Park onderging slechts een paar kleine veranderingen voor 2010. Vijf poulewedstrijden, een achtste- en een kwartfinale staan er op het programma. Het stadion zal in 2009 ook voor wedstrijden van de Confederations Cup gebruikt worden.

Durban: Durban Stadium (capaciteit : 80.000)

Het nieuwe Durban Moses Mabhida Stadium zal verrijzen nabij het Kings Park stadion. Het wordt een ultramodern stadion dat onderdeel wordt van een groot nieuw sportpark. Na het WK voetbal moet de kabelbaan die boven het stadion loopt, een toeristische attractie worden. Tijdens het WK zullen er zes poulewedstrijden gespeeld worden. Verder wordt dit de plek van een achtste- en een halve finale.

Kaapstad: Greenpoint Stadium (capaciteit : 70.000)

Greenpoint stadium met op de achtergrond de Tafelberg werkelijk is schitterend gelegen tussen de Altan-tische Oceaan en Signal Hil. Autoriteiten spreken al van een icoon voor Kaapstad zoals het operagebouw dat voor Sydney is. Maar locals reppen van een moloch dat op de verkeerde plek staat, namelijk een dun strookje groen dat haast onbereikbaar is voor auto’s. Desondanks krijgt Greenpoint acht WK-wedstrijden, waaronder een halve finale.

Pretoria: Loftus Versfeld stadium (capaciteit : 50.000)

Het stadion is de thuisbasis van rugby-club Bulls en voetbalclub Mamelodi Sundowns, de Zuid-Afrikaanse kam-pioen van 2007. Al in 1906 stond op deze plek een stadion, vernoemd naar de man die sport op de kaart zette in Pretoria. Het stadion was regelmatig de thuishaven van Bafana Bafana, het nationale elftal van Zuid-Afrika. ‘Loftus’ krijgt slechts een minimale upgrade naar een kleine 50.000 toeschouwers met 4 poulewedstrijden en een achtste finale.

Bloemfontein: Free State Stadium (capaciteit : 48.000)

Het Free state of Vodacom Park stadium wordt normaal gesproken bewoond door de Premier Soccer League voetbalclub Bloemfontein Celtics. Voor het WK voetbal wordt de capaciteit met een nieuwe ring uitgebreid tot circa 48.000 toeschouwers. Er zullen vijf poule-wedstrijden en één achtste finale in Bloemfontein worden gespeeld. Het stadion wordt in 2009 ook voor de Confederations Cup gebruikt.

Port Elizabeth: Nelson Mandela Stadium (capacteit : 48.000)

Hoewel Port Elizabeth geen voetbalclub in de Premier Soccer League heeft, krijgt de stad voor het WK voetbal een gloednieuw stadion met 48.000 zitplaatsen. In 2010 staan er vijf poulewedtrijden, een achtste- en een kwartfinale gepland in dit prachtige nieuwe stadion in PE. Ook de wedstrijd om de derde plaats zal hier plaats vinden.

Rustenburg: Royal Bafokeng Stadium (capaciteit : 42.000)

The Royal Bafokeng stadium is vernoemd naar de lokale bevolking en zal met 42.000 zitplaatsen een van de kleinste stadion van het WK zijn. Het stadion met sintelbaan is in 1999 gebouwd en nu voor het WK in de platinastad nogmaals verbouwd. Normaal gesproken is dit de thuisbasis van PSL-club Platinum Stars. Vijf poulewedstijden en een achtste finale staan er op het programma. Tevens staan hier een aantal duels om de Confederations Cup op het programma.

Polokwane: Peter Mokaba Stadium (capaciteit : 43.000)

De provincie Limpopo in het noorden van Zuid-Afrika kent verhoudingsgewijs de meeste voetballers en dat wordt nu beloond met een prachtig voetbalstadion in Polokwane met 43.000 zitplaatsen. Dat betekent een enorme uitbreiding van het bestaande stadion dat is vernoemd naar Peter Mokoba, een anti-apartheidstrijder uit de regio. Het Peter Mokoba stadion kreeg vier poulewedstrijden toebedeeld.

Nelspruit: Mbombela stadium (capaciteit : 46.000)

De bouwers van het geheel nieuw gebouwde WK-stadion in Nelspruit hebben zich laten inspireren door de wilde dieren van het Kruger Park dat op steenworp afstand van het Mbombela stadion ligt. Zo zullen de pijlers van het dak giraffen voorstellen. De steile tribunes hebben een zebra-motief. Tijdens het WK 2010 zal het stadion aan 46.000 toeschouwers plaats bieden voor vier poulewedstriijden.